Familie Vervoort ondergaat een cultuurshock
Door: Nick Vervoort
Blijf op de hoogte en volg Nick
05 Mei 2012 | China, Sjanghai
Het is weer tijd voor een nieuw verhaal, er is namelijk veel gebeurd de afgelopen twee weken en jullie wachten natuurlijk in spanning af hoe mijn familie Shanghai en omstreken vond!
Met een grote groep Nederlandse studenten hebben we twee weken geleden slang gegeten, dat is uiteraard weer een Chinese delicatesse. Je gelooft het misschien niet maar het was erg lekker, alleen het idee is een beetje gek. We hadden twee verschillende slangengerechten, een gemarineerde en een gefrituurde versie. Het restaurant op zichzelf was ook al een beleving; de levende slangen en andere dieren zaten in hokjes bij de ingang van het restaurant. We hadden het diner afgesloten met slangenlikeur, maar dat was echt heel smerig. Daarna zijn we doorgegaan naar de KTV (karaoke), dat was heel apart want je huurt een privé kamer waar je jezelf zonder onbekende mensen kunt uitsloven met een microfoon! Om de stembanden los te krijgen, vloeide de alcohol dan ook rijkelijk…
De volgende dag stond het Midi festival op het programma, dit is een festival in Century Park. Er waren twee podia, één met Chinese & westerse bandjes en de andere met Electronic muziek (een DJ dus ;) ) Ik vond het vooral erg leuk vanwege de alternatieve Chinezen die zo graag uniek willen zijn! Aan nep tatoeages dus geen gebrek..
Donderdag werd in Shanghai Koninginnedag gevierd, er was een ruimte/kroeg afgehuurd in een luxe hotel waar we voor 248RMB onbeperkt konden eten en drinken. Zo waren er bitterballen, een bbq en broodjes shoarma; lekker Nederlands dus :P Ik had het maar niet al te laat gemaakt omdat ik de volgende dag mijn familie op het vliegveld ging ophalen.
Keurig op tijd stond ik samen met de privé chauffeur te wachten op Pudong Airport in Shanghai (nu klinkt dat heel duur maar één grote auto is goedkoper dan twee normale taxi’s), en jaa hoor na een tijdje kwamen ze door het poortje. Toch wel apart na drie maanden, maar na 2 minuten is dat alweer voorbij en is het gewoon als vanouds. Tijdens de taxirit keken ze hun ogen uit; de flats, wolkenkrabbers, smog, wegen, auto’s etc.. Mijn vader kon het dan ook niet laten om alvast te beginnen met filmen haha!
Nadat ze hadden ingecheckt bij het hotel zijn we gaan lunchen bij mijn favoriete restaurant vlakbij mijn stage. Het eten vonden ze iets te pittig (oeps..) maar die Nederlanders zijn ook niets gewend ;) Nadat de Chinese versie van ‘Happy Birthday’ in het restaurant werd gedraaid kwam de Fuwuyuan (serveerster) met een taart aanzetten, mijn moeder was namelijk een dag later jarig. Soms maken ze er echt een grote show van, maar dat viel bij ons helaas een beetje tegen.. Het was in ieder geval wel een verassing gebleven!
Daarna hebben we Old Town en het echte oude (arme) Shanghai bezocht. Nu begrijpt mijn familie het contrast wel, want binnen 15 minuten sta je in het hypermoderne Pudong. Daar hebben we de zonsondergang bekeken op het observatiedek van de Oriental Pearl Tower (263 meter). Daarna zijn we lekker vroeg naar bed gegaan, ze waren kapot :P
Zaterdag zijn we met de Hispeed trein naar Suzhou gegaan, waar we de Tijgerheuvel en de Tuin van de Nederige Administrateur hebben bezocht. Om mijn moeders verjaardag nogmaals te vieren hebben we ’s avonds gegeten in het ronddraaiende restaurant van het Radisson Hotel (45e verdieping), een ervaring om nooit meer te vergeten!! Tot slot heb ik mijn zussen nog meegenomen naar een Koninginnedag feest!
Zondag hadden we het toeristische Hangzhou bezocht, gelukkig konden we de drukte ontvluchten in Longjing. Dit een dorpje in de bergen waar een van de beroemdste groene thee van China wordt verbouwd. Het was ontzettend benauwd maar dat hield ons niet tegen om de berg te beklimmen, na een flinke klim en een aantal regenbuitjes werden we beloond met een fantastisch uitzicht! Zie de foto's.
De volgende dag hadden we nog even het West Lake bezocht, door de vrije dagen voor Labor Day was het abnormaal druk. We zijn dan ook vaak op de foto gemoeten (meestal niet vrijwillig..), maarja dat hoort allemaal bij de China Experience ;) Zelfs ik vond het niet meer normaal haha! ’s Middags zijn we met een taxi naar het 1000 Island Lake gegaan, het ritje was apart.. De chauffeur was zo druk bezig met zijn mobieltje dat ik zijn telefoon uit zijn handen heb getrokken, uiteindelijk sukkelende hij ook nog bijna in slaap... Levensgevaarlijk, maar we hebben het overleefd!
Dinsdag hebben we een boottocht over het meer gedaan, deze bracht ons naar drie (van de 1000) eilanden. Twee daarvan waren typische Chinese toeristische attracties, nep dus.. Op het derde eiland konden we gelukkig van het mooie uitzicht genieten.
Woensdag zijn we heel vroeg opgestaan om terug naar Shanghai te reizen (ongeveer 350 km), ditmaal niet met de taxi maar met de bus ;) Dat was maar goed ook want zo hadden we nog wat tijd om de Jing’an tempel te bezoeken, te winkelen in de Fake Market en de skyline van Shanghai te bewonderen vanaf de Bund. Om de vakantie af te sluiten had ik kaartjes gehaald voor het Shanghai Circus, wat een spectaculaire show!!
Dat waren de afgelopen twee weken in een hele korte samenvatting. Het weekje met mijn familie vloog voorbij, maar we hebben genoten! We hebben ook ontzettend veel rare dingen meegemaakt, teveel om allemaal toe te lichten:
- Drukte in Hangzhou
- Taxi Hangzhou
- Kippensoep Longjing
- Taxi 1000 Island Lake
- Monkey Island
- Het schoonmaken van de boot
- Metro naar het circus.
Oftwel een CULTUURSHOCK, voor meer informatie verwijs ik u door naar mijn familie ;)
Nu ik alweer over de helft van mijn stage/reis ben, wil ik iedereen nogmaals bedanken voor alle berichtjes en mailtjes! Erg leuk om te horen dat jullie genieten van mijn verhalen en foto’s :)
Op zijn Brabants: houdoe!
05 Mei 2012 - 16:23
Ome Peter- Angela:
heey nick,
Fijn om nu ook jouw kant te lezen, maar is bijna het zelfde als wat jullie mam heeft verteld! leuk joh dat jullie allemaal heel goed hebben vermaakt, had niet anders verwacht.had al wat foto;s gezien, en heb een kaart van de 1000 islands lake gehad, en idd bijna precies het zelfde, kei mooi. Ook de thee hebben we al op. Mmm. We vonden het best jammer dat ze maar een week bij jou waren want dat betekende dat Sheina weer terug moest, was wel wennen voor ons. Want het ging heel goed samen met Ringo en ons! Maar waren heel benieuwd naar hun verhalen. Maar ze hadden het goed gehad bij jou. Vanavond gaan we naar jullie mam, haar verjaardag vieren.Dit zal heel anders zijn voor haar, want dat betekent een drukke avond voor een jarige, dus fijn voor haar dat ze eens echt verwend was op de dag zelf! liefs van ons en tot gauw weer eens horens.x -
06 Mei 2012 - 13:28
Papa En Mama:
Ni Hao!
Ja een cultuurshock kun je het wel noemen. Wij hebben al wel wat gezien maar zoveel mensen bij elkaar dat is toch echt wel heftig. Jeetje wat een stad en wat voor gebouwen. Het was een geweldige ervaring voor ons om met jou als reisleider:) Shanghai en een heel klein stukje erom heen te bezichtigen. Ik weet niet wie de het meest last had van de jetlag, jij of wij;) Want niets is van zelf sprekend in China, elke keer hebben ze weer nieuwe verassingen waardoor jij weer een nieuwe planning moest maken. maar het is je allemaal gelukt en ik heb de verjaardag van mijn leven gehad:) vanuit het Radisson een skyvieuw over Shanghai met overal neon verlichting.Ook hebben we met z`n allen op de glasplaat gestaan. Dat had ik nooooit verwacht, theeblaadjes geplukt, rond gevaren, heeel veel gelopen in de stad, enz. enz. Ook hebben we gezien dat je het daar erg goed maakt en dat was eigenlijk nog wel de voornaamste reden om naar China te gaan!
Het was geweldig, een vakantie om nooit te vergeten.
Nick namens ons allemaal heel erg bedankt!!
Groetjes Mama -
20 Mei 2012 - 18:25
Danielle De Groot :
He, hallo Nick,
daar zijn we weer, het is even geleden maar zijn jou niet vergeten, want de kinders vragen bijna wekelijks "hoe laat is het nu bij Nick" dat je het maar weet. Inmiddels hebben ook wij de wilde vak.verhalen gehoord zo ook van de kippensoep! en de mooie foto"s van Ilse gezien. Vandaag nog bij jullie pap en mam geweest (helaas niet thuis) want Rowald had een tournooi in Keldonk en heeft sheina nog niet gezien,volgende keer beter.
zo meer weet ik niet ,tot de volgende keer. groeten van ons allen. -
22 Mei 2012 - 20:32
Ilse:
Hoi Nick,
Jeetje wat hebben we toch meegemaakt met z'n 5en! Ik zit je verhaal met een BIG smile terug te lezen haha. Toen ik weer terug kwam in Amsterdam dacht ik: Wat een rust!!
Je bent een goede reisleider (waarschijnlijk een goed voorbeeld gehad in Salou ;)) en met een paar woorden Chinees kom je al een heel eind! Nogmaals bedankt voor de leuke tijd die we hebben gehad in China!
Heel veel plezier nog!
Veel liefs Ilse